Not Yet a Member?

Click here to read all about our membership benefits. Questions or comments? Contact us.

Already a member? Log in here.

Upcoming IMS Events

Donate

Donate now to an IMS fund and help our society achieve its mission of connecting every musicologist to the world community of musicology.

Follow the IMS

Arabic | Chinese | English | French | German | Italian | Japanese | Korean | Latin | Portuguese | Russian | Spanish

Μουσικολογία χωρίς σύνορα

Η Διεθνής Μουσικολογική Εταιρία ιδρύθηκε το 1927, στον εορτασμό των εκατό χρόνων από το θάνατο του Beethoven. Εκείνη την περίοδο, μέρος της κληρονομιάς του Beethoven ήταν η, ακόμη ενεργή, ιδέα ότι η μουσική αποτελεί μία διεθνή γλώσσα. Η ιδέα αυτή ήταν ενοποιητική. Μετά τις καταστροφές του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι μουσικολόγοι στην Ευρώπη προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό στόχο, ο οποίος θα ήταν σε θέση να υπερβεί εχθρικές γραμμές, να ανοίξει τα σύνορα και να οδηγήσει σε μία διεθνή κοινωνία, η οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί για την προστασία και την πρόοδο του αντικειμένου της μουσικολογίας. Το όραμα προσέβλεπε σε μία παγκόσμια κοινωνία, η οποία θα συνδεόταν μέσω μίας μουσικής με διεθνή απήχηση. Ή, όπως αναφέρεται στο καταστατικό:

Ο σκοπός της Διεθνούς Μουσικολογικής Εταιρίας είναι η προαγωγή της μουσικολογικής έρευνας στην πιο ευρεία της έννοια, στους λαούς και στα έθνη ή, με σύγχρονους όρους, η πρόοδος της μουσικολογικής έρευνας στη βάση διεθνών συνεργασιών.

Με τη διάδοση της επιστήμης μας στον κόσμο, το οικουμενικό όραμα έγινε όλο και πιο πολύχρωμο και πολύπλευρο. Η φύση των 'διεθνών συνεργασιών' άλλαξε. Η παγκοσμιοποίηση διεύρυνε το εύρος της μουσικολογίας ως επάγγελμα, ξεπερνώντας τα οποιαδήποτε εμπόδια και προσφέροντας τις μουσικές του κόσμου προς επαγγελματική μουσικολογική εξερεύνηση. Μέσα σε αυτό το νέο πλαίσιο, η πρόκληση για τη μουσικολογία είναι να γίνει ταυτόχρονα τοπική και παγκόσμια, έτσι ώστε να τιμά την διαφορετικότητα χωρίς να θυσιάζει την τοπική της ταυτότητα. Σήμερα, οι 'διεθνείς συνεργασίες' βασίζονται έντονα στη διαφορετικότητα σε πολλά επίπεδα. Αποτελούν ένα όραμα το οποίο είναι περισσότερο συσχετιστικό παρά εννοιολογικό, αφορούν περισσότερο τον άνθρωπο παρά δομές, τις απασχολεί περισσότερο η ενεργή συμμετοχή παρά η παθητική διευθέτηση. Οι διεθνείς συνεργασίες επικεντρώνονται σήμερα στην ώσμωση μεταξύ των μουσικολόγων, η οποία λειτουργεί μέσα σε ένα δημιουργικό πλέγμα ανταλλαγής γνώσεων, ορθών πρακτικών και νέων ήχων. Μέσω του ανανεωμένου αυτού πνεύματος, η Διεθνής Μουσικολογική Εταιρία συνεχίζει να επιδιώκει την πραγματοποίηση του αρχικού της οράματος, δηλαδή τον εμπλουτισμό της μουσικολογικής της βάσης μέσω της διευκόλυνσης της κατανόησης διαφορετικών πολιτισμών μεταξύ τους.

Το αποκλειστικό αυτό όραμα καθιστά τη Διεθνή Μουσικολογική Εταιρία έναν μοναδικό οργανισμό στον χώρο της επιστήμης της μουσικολογίας. Έναν οργανισμό που βασίζεται σθεναρά στην αποδοχή της διαφορετικότητας: δεν περιορίζεται σε κανένα συγκεκριμένο είδος μουσικής ή ερευνητικής προσέγγισης, αλλά, αντίθετα, ενθαρρύνει τη διαφορετικότητα στη μεθοδολογική προσέγγιση των τεχνών και των επιστημών. Αναγνωρίζει το γεγονός ότι η μουσικολογία είναι διαφορετική, ανάλογα με τον τόπο που καλλιεργείται. Εξάλλου, η αποστολή της Εταιρίας από την ίδρυσή της το 1927 έως σήμερα, δεν ήταν ποτέ αποικιοκρατική, αλλά επικεντρωνόταν στην καλλιέργεια του πάθους για τη μελέτη της μουσικής σε κάθε τόπο, έτσι ώστε κάθε τοπικότητα, με τα συγκεκριμένα της χαρακτηριστικά, να συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο διαδραστικό επιστημονικό πλαίσιο.

Δεδομένου λοιπόν, του πνεύματος συνεργασίας που διέπει την Εταιρία, ο οποιοσδήποτε στοχάζεται πάνω στη μουσική μπορεί να γίνει μέλος της. Κάθε μέλος θα ανακαλύψει, στο πλαίσιο της Εταιρίας μας, τη δημιουργική ώσμωση και το άνοιγμα των οριζόντων που μπορούν να φέρουν οι νέες γνωριμίες και σχέσεις. Αν αυτό είναι και το δικό σου όραμα για τη μουσικολογία, παρακαλώ γίνε μέλος μας. Έτσι θα συνεισφέρεις στην πραγματοποίηση του κοινού μας οράματος.

AcropolisΑκρόπολη: Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το επόμενο συνέδριο της Εταιρίας το 2022.
Φωτογραφία: Francesco Bandarin.


We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience.